This is a free Purot.net wiki

Uni vaikuttaa koulumenestykseen

  • Share or embed page's contents

    Sharing settings
    Embed settings


    Page sharing link
    Embed code

    oEmbed link for discovery function
    Direct oEmbed link

Matias (faktatiedot, tutkimus)

 Brittiläisen yliopiston University College Londonin tekemän tutkimuiksen mukaan (http://yle.fi/tekstitv/arkisto/hyvinvointi/unenpuute_vaikuttaa_oppimiseen_7489.html ja http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/S%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6linen_nukkumaanmenoaika-6170) unen puute ja varsinkin epäsäännöllisyys vaikuttaa negatiivisesti oppimiseen ja aivojen kehitykseen. Tutkimuksessa seurattiin 11178 lasta, jotka olivat 3,5-7 vuotiaita. Lapsilla oli erilaiset nukkumaanmenoajat. Tutkimuksessa huomattiin, että huonoiten laskemisessa ja lukemisessa ja tilan hahmottamisessa suoriutuivat myöhään nukkumaan menneet ja sellaiset, joilla nukkumaanmenoaika on epäsäännöllinen. Testituloksien mukaan unenpuute vaikuttaa enemmän tyttöihin kun poikiin. Tämän Englantilaisen tutkimuksen mukaan tarhaikäisten lasten pitäisi nukkua öisin jopa 11-13 tuntia. Kouluikäisen lasten pitäisi saada nukuttua 10 tuntia joka yö.

 

 

Oma kokemus

Kun ihminen on väsynyt, ei töiden tekemisestä tai koulussa opiskelemisesta tule mitään. Itse ainakin olen seuraavana päivänä kävelevä täystuho. Mikään ei onnistu ja ärsyttää. Suu repeää haukotusten seurauksena. Koulussa vähäinen uni kostautuu siten, että tunti menee taulua tuijottaessa ja kun kellot soivat, miettii että "mitä aihetta me käsiteltiin?" tai "mitä oppiainetta mulla edes oli?". Ja se näkyy sitten kyllä kotitehtäviä ja kokeita tehdessä.

Silloin kun olen nukkunut hyvät kunnon yöunet on seuraava päivä huomattavasti helpompi. Oppitunninkin jälkeen muistaa mitä opettaja on opettanut ja asiat ovat porautuneet päähän. Ärsyyntymiskynnys on huomattavsti alempana ja päivän aikana ilonkin tuoma hymy tarttuu kasvoihin, joka saa myös muut ympärillä olevat paremmalle päälle.

Itse en ikinä pääse ihmistenaikoihin nukkumaan vaan koko ajan täytyy keksiä jotakin tekemistä, että nukkumaan meneminen viivästyisi ja seuraavana päivänä se sitten kostautuu, kun herätyskello alkaa ulisemaan karmeaa ääntänsä ja sitä pitää torkuttaa tappiin asti.

Itsellä nukkuminen siis vaikuttaa koulumenestykseen ja jos nukun liian vähän, olisi se sama kun jäisi kotiin nukkumaan ja jättäisi koulupäivän väliin. Oppiminen ei vain yksinkertaisesti luonnistu. Ja onhan se niin, että unen aikana koululainen voi tajuta sinä päivänä oppimiaan ja kuulemiaan asioita paremmin.

 

Faktoja

  Pitkäaikainen unen puute vaikuttaa moniin eri perustoimintoihin, esim. keskittymiskyky heikkenee, tapaturmien ja onnettomuuksien riski kasvaa, päättelykyky puuroutuu, oppiminen vaikeutuu, syömisen halu kasvaa ja siten paino nousee (tekee mieli rasvaa ja hiilihydraatteja sisältäviä herkkuja ja välipaloja), turhaantuu ja suuttuu helposti, väsyy herkästi, vastustuskyky heikkenee ja tulee herkästi sairaaksi.

Kun ihminen nukkuu noin viisi vuorokautta yhtäjaksoisesti liian vähän, olotila vastaa yhden promillen humalaa tai yhtäjaksoista 24-tunnin valvomista. Säännöllisestä ja riittävästä unesta kannattaa siis huolehtia oman hyvinvoinnin takia.

Suuri univaje vastaa siis humalaa ja on tätäkin vaarallisempi jos päättää mennä ajamaan autolla tai jollakin muulla moottori käyttöisellä meno pelillä. Jos nukahtaa rattiin niin siitä seuraa aika varmasti kolari tai ulosajo ja pahimmassa tapauksessa tulee ajettua jonkun yli tai jäätyä jonkun yliajetuksi.

 

Miksi pitää nukkua?

   Monet nuoret ajattelevat, että valvominen on mahtavaa ja monet leveilevätkin sillä. "Hei arvatkaas mitä. Mä valvoin kello neljään asti yöllä". Oikeasti valvominen ei ole mitenkään järkevää.

   Aamulla väsyttää ja ei meinaa päästä sängystä ylös. Koulu menee nukkuessa ja jos pystyy jotenkin pysymään hereillä niin ei kyllä opi mitään. Tämän seurauksena ei osaa vastata kokeissa oleviin kysymyksiin. Kun pääsee kotia menee suoraan nukkumaan ja nukkuu ainakin sinne kello kahdeksaan asti. Sen jälkeen ei enää läksyt taikka kokeisiin luku kiinnosta vaan jokin ihan muu. Todennäköisesti taas valvotaan sinne kello neljään asti ja tästä alkaa oravanpyörä.

(syy-seuraus suhde)

Vaikka yö onkin kaunis, niin yritetään kumminkin nukkua silloin.

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username

onko tos tarpeeks
hautlaura   (14.12.2015 11:10)
  Reply

mut eikai se mitää haittaa jos teet faktoista silti
anonymous   (14.12.2015 10:57)
  Reply

eero toi mun tekemä tutkimus juttu on faktatieto :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
anonymous   (14.12.2015 10:56)
  Reply

mä olin jo kirjottamas kokemuksista mutta haittaako se
hautlaura   (14.12.2015 10:37)
  Reply

mistä kukaki kirjottaa
hautlaura   (14.12.2015 10:36)
  Reply

kirjottaa vaa ite
anonymous   (14.12.2015 10:29)
  Reply

näkeekö kaikki sen
anonymous   (14.12.2015 10:28)
  Reply

minä matias täällä hei kirjoitin jo ton tutkimuksen
anonymous   (14.12.2015 10:28)
  Reply

jaksaako rekisteröityä
anonymous   (14.12.2015 10:27)
  Reply

onko täälä kaikki jo??
anonymous   (14.12.2015 10:27)
  Reply

mistä tänne saa nimen
anonymous   (14.12.2015 10:26)
  Reply

mä voin vaikka omakohtaisen
anonymous   (14.12.2015 10:26)
  Reply

@Lizeq voitvai
anonymous   (14.12.2015 10:26)
  Reply

hei
anonymous   (14.12.2015 10:24)
  Reply